Giresunda ne yemeli ?

Cansu

New member
**Giresun’da Ne Yemeli? Herkesin Yedikten Sonra Geri Gelmek İsteyeceği Lezzet Durakları!**

Selam forumdaşlar! Giresun’a yolu düşen ya da düşmesi gereken herkes buraya! Biliyorsunuz, bir yerin güzelliği sadece manzarasıyla değil, mutfağıyla da taçlanır. Yani, Giresun’a gidip de karnınızı doyurmadan geri dönmek, tam anlamıyla bir “işkence” olur. O yüzden ben de sizlere “Giresun’da ne yemeli?” sorusunun cevabını verirken, biraz mizah ve biraz da gerçeklik katmaya karar verdim! Şimdi, gelin hep birlikte bu muazzam mutfağın nimetlerini keşfedelim!

---

**1. Giresun Fındığı: Fındık Dağları, Fındık Çiftlikleri… Giresun’un Altın Değeri!**

Bütün bu yazının başrol oyuncusu, tabii ki Giresun’un ünlü fındığı! Tamam, belki fındığı duymayan yoktur ama bir Giresun fındığını gerçek anlamda tatmayan kimse olamaz. Burada fındık o kadar çok var ki, bir arkadaşım şaka yollu “Giresun’da fındık bulunmayan tek yer, fındık bahçeleridir!” demişti. İnanın, o kadar doğru bir tespit ki! Giresun fındığı, dünyanın en kaliteli fındığı olarak kabul ediliyor, ve gerçekten de yediğinizde adeta cennette bir tur atıyorsunuz.

Şimdi, erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımına bakalım: “Bir tane al, her yere götür, her yerde de ye!” diyeceklerdir, çünkü onlar için mesele fındığı her koşulda tüketmek. Ama kadınlar... Kadınlar, o fındığı biraz daha stratejik yerlerde değerlendirir. "Biraz zeytinyağı ve tuz ekleyip, 15 dakika kavurur musun?" derler. Çünkü bir kadın, sadece fındığı yemekle yetinmez, onu sofrada şıklıkla sunmak ister. 😄

---

**2. Kuymak: Tereyağının Tanrı’sı!**

Evet, biliyorum, birçoğunuz zaten "Kuymak" dedikçe ağızlarınız sulanmaya başladı, değil mi? Eğer Giresun’a gelip de kuymak yemediyseniz, bana inanılmaz bir hata yapmışsınız demektir. Kuymak, Karadeniz mutfağının belki de en efsane yemeğidir. Mısır unu, tereyağı ve peynir… O kadar basit ama o kadar lezzetli ki, Giresunlu kadınlar bunu yapmak için adeta bir sanata imza atarlar. Yani o kadar güzel olur ki, "Bunu yiyince geri dönüşü yok!" diyecek kadar bağımlılık yapar.

Erkekler genelde şöyle der: “Kuymak var mı?” Bu soruyu sormadan, masada kuymak olmadan oturamazlar. Kuymak, erkeklerin stratejik yeme planı gibi! Kadınlar ise biraz daha ince hesap yapar: “Biraz daha peynir koydum, bu sefer çok iyi oldu,” diye mutfağı sarmışken, kuymak yerine biraz da salata yapmayı düşünebilirler. Kendi içinde dengeli bir öğün çıkarmak isteyen kadınlar, kuymakla birlikte fındıklı tatlılar da isterler, değil mi? 🍽

---

**3. Giresun Böreği: Hamurdan Efsane Olur!**

Börek, her bölgenin kendine has bir şekilde yaptığı bir yiyecek olsa da, Giresun böreği gerçekten çok farklı! Hamurun incecik açılması, iç harcının zenginliği ve tabii ki ona eklenen sıvı yağ, bu böreği yaparken uygulanan tam anlamıyla bir strateji gerektiriyor. “İyi ama bu kadar yağlı börek çok ağır olmaz mı?” dediğinizi duyuyorum. Evet, erkeklerin pratik bakış açısıyla, börek her zaman çözümüdür. Ama kadınlar... Kadınlar, o böreği ekmeğiyle, salatasıyla, ya da çayıyla mükemmel şekilde sunmanın yollarını bulur. Onlar da, "Bir de üzerine soğan koysam, daha da lezzetli olur!" diyerek, kendi mutfaklarında bir güncelleme yapar. Giresun böreği, hem sofrada göz doyurur hem de midede hafif bir şişkinlik bırakır... Ama merak etmeyin, bu şişkinlik, başka bir Giresun tatlısı ile kolayca geçer. 😉

---

**4. Hamsi Tava: Suda Yaşar, Kızarttıkça Büyür!**

Hamsi, Karadeniz mutfağının olmazsa olmazı! Giresun’a geldiyseniz, hemen tavada kızartılmış taze hamsiyi bir tabakta istemelisiniz. Karadenizli kadınlar, hamsiyi kızartırken bir yandan mutfağı da şenlendirir, sohbet ederken nasıl olacağına karar verirler: “Biraz daha tuz, biraz daha yağ, yok, yeterince nar gibi kızarmadı!” diye ince ayar yaparlar. Erkekler ise bu konuda daha stratejik davranırlar: “Bununla ne yapabiliriz? Yanına soğan mı koysak, yoksa başka bir şey?” derken, hamsinin etrafındaki güzellikleri düşünüp daha kolay karar verirler. Kısacası, her türlüsüyle hamsi tavada bir başka olur.

---

**5. Giresun’un Tatlıları: Kabak Tatlısı, Muhlama, Ve Elbette Fındıklı Tatlılar!**

Giresun’un tatlılarını es geçmek mümkün mü? Tabii ki hayır! Özellikle fındıklı tatlılar, hem gözünüzü hem de damağınızı bayram ettirir. Giresun fındığı ile yapılan fındıklı baklava ya da şekerpare, gerçekten yerken insanı kendinden geçiriyor. Ancak kadınlar genellikle “Hadi, biraz daha yavaş ye, çok tatlı olabilir” diyerek tatlıları tam anlamıyla sindirirken, erkekler “Bir tane daha, ama şu kadarcık daha, değil mi?” şeklinde tatlıya yoğunlaşırlar. Tatlıyı keyifli bir sohbetin eşliğinde yemek de, her iki taraf için ayrı bir mutluluk kaynağıdır. 😋

---

**Siz Giresun’a Gitmediniz mi? Neler Yediniz?**

Giresun’daki bu harika lezzetleri anlattık ama sıradaki sırları keşfetmek için forumdaşların fikirlerini almak lazım! Siz hiç Giresun’a gittiniz mi? Giresun’da yediğiniz en ilginç yemek neydi? Kuymak mı, fındıklı tatlılar mı, yoksa hamsi mi?

Hadi, hep birlikte yorumlarda buluşalım ve Giresun’un meşhur lezzetleri hakkında daha çok hikaye paylaşalım! Yorum yaparken bir tabak kuymak almayı unutmayın. 😄