100 5 akım trafosu kaç amper ?

Cansu

New member
Forumda geçen gün açılan bir başlık beni yıllar öncesine götürdü. Bir arkadaş “100/5 akım trafosu kaç amper?” diye sormuştu. Sorunun teknik kısmı aslında birkaç satırda açıklanabilecek kadar basitti ama o soru, bana küçük bir sanayi sitesinde yaşadığım ilginç bir olayı hatırlattı. Belki benzer bir durum yaşayanlar vardır diye paylaşmak istedim.

100/5 Akım Trafosu Kaç Amper Demektir?

Önce konunun teknik tarafını netleştirelim.

100/5 akım trafosu, primer taraftan geçen 100 amperlik akımı sekonder tarafta 5 amper olarak ölçüm cihazlarına aktaracak şekilde tasarlanmıştır.

Yani oran:

100 ÷ 5 = 20

şeklindedir.

Bu durumda:

* Primerden 100 A geçiyorsa sekonderde 5 A görülür.

* Primerden 50 A geçiyorsa sekonderde 2,5 A görülür.

* Primerden 20 A geçiyorsa sekonderde 1 A görülür.

Başka bir ifadeyle sekonder taraftaki her 1 amper, primer tarafta 20 ampere karşılık gelir.

Şimdi gelelim bu bilgiyi neden hiç unutamadığıma.

Sanayi Sitesindeki O Sabah

Yaklaşık on yıl kadar önce bir sanayi sitesinde bulunan orta ölçekli bir üretim tesisine gitmiştim. Elektrik panosundaki enerji analizörünün gösterdiği değerlerle üretim hattındaki gerçek yük arasında ciddi farklar olduğu söyleniyordu.

Atölyeye girdiğimde herkes farklı bir şey anlatıyordu.

Mehmet Usta hemen elindeki notları açtı.

“Burada ölçümlerde hata var. Makinalar bu kadar yük çekmiyor ama cihaz yüksek gösteriyor.”

Yan tarafta duran Elif Hanım ise farklı bir noktaya dikkat çekiyordu.

“Makinalar normal çalışıyor. Çalışanlar da sorun yaşamadıklarını söylüyor. Belki önce ölçüm sisteminin geçmiş kayıtlarına bakalım.”

İkisinin yaklaşımı dikkatimi çekmişti.

Mehmet Usta sorunu hızlıca çözmeye odaklanmıştı. Verileri, bağlantıları ve oranları kontrol etmek istiyordu.

Elif Hanım ise insanların gözlemlerini, bakım kayıtlarını ve geçmiş süreçleri anlamaya çalışıyordu.

Aslında her iki yaklaşım da değerliydi. Birisi teknik ayrıntıları yakalarken diğeri sistemin bütününü görüyordu.

Bir Sayının Yarattığı Karışıklık

Pano kapağı açıldığında ilk bakışta her şey normal görünüyordu.

Enerji analizörü çalışıyordu.

Akım trafoları bağlıydı.

Kablolarda gözle görülür bir problem yoktu.

Fakat cihaz ayarlarına girildiğinde ilginç bir durum ortaya çıktı.

Panoda takılı olan akım trafoları 100/5 oranındaydı.

Ancak analizör yazılımında oran 200/5 olarak girilmişti.

İşte bütün karmaşanın nedeni buydu.

Cihaz, sekonderden gelen 5 amperlik bilgiyi sanki 200 amperlik primer akıma karşılık geliyormuş gibi yorumluyordu.

Sonuç olarak ölçülen değerler gerçekte olduğundan iki kat fazla görünüyordu.

Mehmet Usta hemen hesap yaptı.

“Tamam, sorun bu. Oran yanlış girilmiş.”

Elif Hanım ise gülümseyerek ekledi:

“Bir haftadır herkes makineleri suçluyordu. Oysa sorun makinelerde değilmiş.”

O gün anladım ki teknik problemlerde bile insanların olayları yorumlama biçimi sonuçları etkiliyor. Bazen en karmaşık görünen sorun, küçük bir parametre hatasından kaynaklanabiliyor.

Akım Trafolarının Tarihsel Yolculuğu

Bu olay sonrasında akım trafolarının geçmişini daha merak etmeye başladım.

Elektrik enerjisinin yaygınlaşmaya başladığı 19. yüzyılın sonlarında yüksek akımları doğrudan ölçmek oldukça zordu. Ölçü aletleri hassastı ve büyük akımlarla doğrudan çalışmaları güvenli değildi.

Bu nedenle mühendisler akım trafolarını geliştirdi.

Mantık oldukça zekiceydi:

Büyük akımları doğrudan ölçmek yerine onları belirli oranlarda küçültmek.

Böylece hem ölçüm cihazları korunuyor hem de operatörler daha güvenli şekilde çalışabiliyordu.

Bugün fabrikalarda, enerji santrallerinde, alışveriş merkezlerinde ve hatta büyük hastanelerde kullanılan sayısız ölçüm sisteminin temelinde bu yaklaşım bulunuyor.

Bir bakıma 100/5 gibi görünen basit bir ifade, yüz yılı aşkın mühendislik deneyiminin sonucu.

Küçük Bir Oran, Büyük Sonuçlar

O gün fabrikadan ayrılırken aklımda ilginç bir düşünce vardı.

Hayatın birçok alanında olduğu gibi teknik sistemlerde de oranları doğru anlamak gerekiyor.

100/5 akım trafosu aslında sadece bir sayı dizisi değil.

Bir dönüşüm ilişkisi.

Bir yorumlama sistemi.

Bir ölçme yöntemi.

Yanlış yorumlandığında maliyet hesapları değişebiliyor.

Enerji raporları hatalı çıkabiliyor.

Bakım kararları yanlış verilebiliyor.

Doğru kullanıldığında ise bütün sistemin sağlıklı çalışmasına katkı sağlıyor.

Peki Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Siz hiç ölçüm hatasından kaynaklanan ilginç bir olay yaşadınız mı?

Ya da bir cihazın yanlış ayarı nedeniyle günlerce çözülemeyen bir problemle karşılaştınız mı?

Benim unutamadığım ders şu oldu:

Bazen karmaşık görünen problemlerin çözümü büyük değişikliklerde değil, küçük bir oranın doğru okunmasında saklıdır.

Ve sorunun teknik tarafını inceleyenlerle sürecin insani yönünü anlamaya çalışanların birlikte çalışması, çoğu zaman en doğru sonuca ulaştırır.

Bu arada başlıktaki sorunun kısa cevabı da net olsun:

100/5 akım trafosu, primer tarafta 100 amperi sekonder tarafta 5 ampere dönüştürür. Dönüşüm oranı 20:1’dir. Sekonderde görülen her 1 amper, primer tarafta 20 ampere karşılık gelir. Bu nedenle “100/5 akım trafosu kaç amper?” sorusunun cevabı, nominal primer akım değeri açısından 100 amperdir; sekonder çıkışı ise tam yükte 5 amper olarak tasarlanmıştır.