Yüzde 80 engelli ÖTV indirimi ne kadar 2025 ?

Irem

New member
Yüzde 80 Engelli ÖTV İndirimi 2025: Hak mı, İllüzyon mu?

Merhaba forumdaşlar, dürüst olmak gerekirse uzun zamandır bu konuya sessiz kalmak istemiyordum. Herkes “engelliler için ÖTV indirimi var, ne güzel” diye yazıyor ama işin aslı, mesele hiç de göründüğü kadar basit değil. 2025 yılı için yüzdesi belli olan ÖTV indirimi, uygulamada hem kafa karıştırıcı hem de adalet açısından tartışmalı bir hale gelmiş durumda. Siz de benim gibi bu durumdan rahatsız mısınız, yoksa ben mi abartıyorum?

ÖTV İndirimi: Rakamlar ve Gerçekler

Yüzde 80 engelli ÖTV indirimi, teoride engellilere büyük bir kolaylık sağlıyor gibi görünse de, pratikte bu hak ciddi sınırlamalar içeriyor. Örneğin, araç fiyatlarıyla sınırlı bir uygulama söz konusu; yüksek model araçlarda indirimin yüzdesi nominal olarak aynı görünse de, toplam indirim tutarı cazibesini yitiriyor. Hatta bazı araçlarda ÖTV indirimi uygulansa bile ek vergiler ve zorunlu donanımlar, indirim avantajını ciddi şekilde azaltıyor.

Hangi Engellilik Derecesi ve Kriterler?

Burada en büyük sorunlardan biri kriterlerin şeffaf olmaması. Yüzde 80 ve üzeri engellilikle tanımlanan grup, her engel türü için eşit hakka sahip değil. Örneğin, hareket kısıtlılığı olan bir kişi ile duyma engelli bir kişi aynı ÖTV avantajına sahip değil; bazı durumlarda yalnızca belirli raporlar kabul ediliyor. Yani devleti eleştirmekten çekinmeyeceğim: Bu sistem bir eşitlik değil, adaletsizlikler yumağı. Forumdaşlar, sizce bu kadar katı kriterler ne kadar mantıklı? Engellilik hakları gerçekten fırsat eşitliği sağlayabiliyor mu?

Erkek Stratejisi vs Kadın Empatisi: Farklı Bakış Açılarından ÖTV

Bu noktada erkekler genellikle matematiksel ve stratejik bakıyor: “Indirim ne kadar, aracın maliyeti ne kadar düşüyor, amortisman süresi ne?” Sorularını soruyorlar. İşin mantıksal kısmı burada devreye giriyor; ÖTV indirimi yüzde 80 olsa da, toplam maliyetin %25’ini bile karşılamıyor olabilir. Yani planlı ve hesaplı bir yaklaşım şart.

Kadın perspektifi ise daha çok insan odaklı: “Bu indirim engelli bireyin yaşamını nasıl etkiliyor, toplumsal katılımı artıyor mu, psikolojik yükünü azaltıyor mu?” Burada problem sadece para değil; sistemin engelliyi destekleme kapasitesi de sorgulanıyor. Peki, devletin hedefi gerçekten engellilerin hayatını kolaylaştırmak mı, yoksa sadece kağıt üzerinde “iyi niyetli” bir tablo çizmek mi?

Sistemin Zayıf Noktaları ve Tartışmalı Yönler

- Fiyat sınırlamaları: ÖTV indirimi düşük fiyatlı araçlarla sınırlı kalıyor. Lüks araç almak isteyen engelliler için bu neredeyse bir hayal.

- Kredi ve finansman bariyerleri: Bankalar, ÖTV indirimiyle gelen avantajı hesaba katmadan kredi limitleri uygulayabiliyor. Bu, finansal adaletsizliği artırıyor.

- Rapor ve belge karmaşası: Farklı kurumların farklı kriterleri, vatandaşın kafasını karıştırıyor. Bir rapor işe yarıyor, bir diğeri yok sayılıyor.

- Uygulama farklılıkları: İl ve ilçe düzeyinde uygulama değişebiliyor. Bazı şehirlerde indirim kolayca alınabiliyor, bazı yerlerde neredeyse imkansız.

Provokatif Sorular: Sistem Kim İçin İşliyor?

- Devlet gerçekten engellinin hayatını kolaylaştırmak için mi bu indirimi sağlıyor, yoksa sadece sembolik bir düzenleme mi?

- Yüzde 80 engellilik kriteri adil mi, yoksa yalnızca belirli bir grubu kapsamak için mi seçilmiş?

- Neden finansal ve kredi engelleri hala göz ardı ediliyor?

- Sistem erkeklerin “stratejik hesap” bakış açısını mı yoksa kadınların “insan odaklı empatisini” mi ödüllendiriyor?

Forum Tartışması: Sizin Deneyiminiz Ne Oldu?

Benim gözlemim, birçok forum üyesi ÖTV indirimi yüzdesiyle yetiniyor, detayları sorgulamıyor. Ama gerçek hayatta, engelli bir birey olarak araç sahibi olmak hâlâ bir savaş gibi. Forumdaşlar, bu sistemin eksiklerini gördünüz mü? Sizce ÖTV indirimi gerçekten adil mi, yoksa devlete “biz ilgileniyoruz” mesajı vermekten öteye gidemiyor mu?

Sonuç ve Perspektifler

Özetle, 2025’te yüzdesi netleşmiş ÖTV indirimi, hem teknik hem de toplumsal olarak tartışmalı. Erkeklerin rasyonel hesaplamalarıyla kadınların empatik bakış açılarını dengeleyerek söylemek gerekirse, indirim yalnızca kağıt üzerinde iyi görünüyor. Gerçek hayatta, engelli bireylerin toplumsal katılımını artıracak ve finansal yüklerini ciddi şekilde hafifletecek bir düzenleme hâlâ eksik. Bu yüzden forumda samimi bir tartışma başlatmak istiyorum: Sizce devlet bu sistemle gerçekten engellileri destekliyor mu, yoksa sadece bir istatistik yaratıyor mu?

Burada herkesin kendi deneyimi ve gözlemi önemli. Tartışalım, eleştirelim, eksikleri ortaya koyalım. Bu forumda sadece rakamlar değil, gerçek hayatlar konuşulmalı.